Beste mensen

Stichting Cappella Stella Maris organiseert een startcursus Gregoriaans oktober en november 2014 in Den Haag.

Gregoriaanse zang staat aan de basis van de westerse muziekcultuur. Tot op de dag van vandaag speelt zij een belangrijke rol in de Christelijke en vooral de Rooms-Katholieke eredienst. De prachtige melodieën spreken veel mensen aan maar de gregoriaanse zang is tegenwoordig nogal los komen te staan van haar liturgische functie, die nog maar zelden goed wordt uitgelegd. Tijdens deze cursus komen niet alleen het lezen van neumen en de geschiedenis van het gregoriaans aan bod, maar ook de achtergronden en de laats in de liturgie. Dit zal het begrip en de uit-voering van deze oeroude muziek ten goede komen.

Docent

Marcel Zijlstra

Datum

Oktober : 7, 14, 28

November: 11, 18, 25

*Gelieve 2 december vrij te houden als reservedag.

Tijd

20:00-22:00

Locatie

Willibrordushuis

Oude Molstraat 35, Den Haag

Cursusgeld

€ 110 - inclusief cursusmateriaal en koffie / thee.

€ 65 - voor studenten

Inschrijving en meer informatie

cappellastellamaris@gmail.com

of bel 06-12534707

Over Marcel Zijlstra:

Marcel Zijlstra promoveerde in 1997 aan de Universiteit Utrecht op een studie over de vroege overlevering van het gregoriaans aan de hand van literaire bronnen. Hij is sinds 1984 actief als koorleider van gre-goriaanse koren. Als zanger begon hij in 1981 bij de Schola Cantorum Amsterdam, destijds onder leiding van Wim van Gerven. Sinds 2008 leidt hij dit koor, dat tegenwoordig uit zowel een mannen- als een vrouwenschola bestaat. Hij is organist aan de Abdij van Egmond.

Marcel volgde cursussen op het gebied van gregoriaanse interpretatie en paleografie, onder meer aan de Folkwang Hochschule in Essen-Werde (D). In 2012 behaalde hij een Bachelor Klassieke Talen aan de Universiteit van Amsterdam. Hij doceert gregoriaans en muziekgeschiedenis aan de conservatoria van Den Haag en Rotterdam, en is Gastdozent op de jaarlijkse Sommerkurs Gregorianik aan de Folkwang Universität der Künste te Essen-Werden. Sinds 2011 is hij actief als artistiek leider van het tweejaarlijkse Nederlands Gregoriaans Festival te Ravenstein.